Achtergrond van Oeganda 
Kleine samenvatting over Oeganda en zijn achtergrond. 
 

Hoofdstad
De hoofdstad van Oeganda is Kampala. De stad ligt verspreid over zeven heuvels. Kampala betekent: 'de heuvels der antilopen'. De stad telt 1,2 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van Oeganda. Kampala ligt op 1189 meter boven de zeespiegel, vlak bij het Victoriameer. 
 
Ligging 
Oeganda is een land in Afrika dat grenst aan Soedan, Kenia, Tanzania, Congo en Rwanda. In het zuidoosten van Oeganda bevind zich het grootste meer van Afrika, het Victoriameer. Dit meer behoort voor bijna de helft tot het grondgebied van Oeganda. De rest tot de buurlanden Tanzania (het grootste deel) en Kenia. 
 
Inwoners
In Oeganda wonen 35,9 miljoen mensen. De bevolkingsdichtheid bedraagt iets meer dan 152 inwoners per vierkante kilometer. Oeganda staat bekend om de vriendelijkheid van de bevolking.
 
Taal
De hoofdtaal in Oeganda is Engels. Ook hoor je vaak mensen spreken in het Luganda. Er zijn verschillende dialecten (Luganda) in Oeganda. Daardoor praten mensen vaak Engels met elkaar omdat ze elkaars dialect niet kunnen verstaan. De mensen spreken dus (bijna) allemaal Engels. Zeker op de toeristische plekken spreekt iedereen goed verstaanbaar Engels. 
 
Geld
De munteenheid van Oeganda is de Uganda Shilling. Dit lijken grote bedragen. Voor een flesje water betaal je bijvoorbeeld 2000 USH (Uganda Shilling), omgerekend is dit €0,53. 

Afbeelding invoegen
 
Klimaat
Oeganda kent een tropisch klimaat. Het land ligt in zijn geheel minstens één kilometer boven zeeniveau. Dit zorgt er voor dat het nooit te heet is. In Oeganda kennen ze geen winter, lente, zomer en herfst zoals wij dat kennen, maar regenseizoen en droge periodes. Het regenseizoen is van maart tot april en van oktober tot november. Er valt dan veel neerslag, maar dit zijn korte en krachtige buien. De droogste periode is ook de warmste periode. Het hele jaar door schommelt de temperatuur rond de 26 graden. 
 
De Evenaar
Oeganda ligt op de evenaar en heeft dan ook een prachtige natuur. Veel mensen denken bij Afrika aan woestijn en droge savanna. Dit is echter niet het geval in Oeganda! Met name in het regenseizoen (maar ook wel tijdens het droge seizoen) zie je overal om je heen groen: er zijn regenwouden met indrukwekkend grote bomen en bijzondere planten, heuvels met bananenbomen, palmbomen, suikerriet, mango-bomen, eucalyptus bomen, kleurrijk bloeiende planten en bomen, moerasgebieden met papyrus-riet, savannes, noem maar op...

 Afbeelding invoegen
 
Victoriameer
In het zuiden van het land ligt het Victoriameer, waar veel nijlpaarden voorkomen. Vanuit het Victoriameer stroomt de schitterende rivier de Nijl vanuit Jinja naar het noorden. Onderweg is er een groot aantal indrukwekkende stroomversnellingen, watervallen en een aantal meren te vinden.
 
Dieren
Het land staat bekend om de vele wildparken, productie van bananen en de vele vogelsoorten. In de wildparken vind je o.a.: olifanten, giraffen, zebra’s, leeuwen, luipaarden, apen, slangen, antilope, prachtige vogels, vlinders en ga zo maar door.
In het bijzonder vind je in Oeganda de kraanvogel. Deze vogel leeft alleen in Oeganda. Ze leven altijd in een paar (2). Behalve als ze jongen hebben, dan zijn ze met meerdere, maar altijd 2 volwassen kraanvogels. Je ziet aan deze vogel niet of het een mannetje of een vrouwtje is omdat de geslachten het zelfde zijn. 
 
Vlag
De vlag van Oeganda heeft een mooie betekenis. Zwart staat voor de Afrikanen, geel staat voor de zonneschijn, rood staat voor de kleur van het bloed wat alle Afrikanen zou verbinden. In het midden van de vlag zie je het symbool. Dit is de bijzondere kraanvogel. De kraanvogel zit in de vlag verwerkt vanwege de kleuren, deze zijn het zelfde als de vlag. 
 
Afbeelding invoegen         Afbeelding invoegen
 

Het is geen wonder dat het toerisme in Oeganda sterk in opkomst is, het is een land dat ontzettend veel te bieden heeft!

Oeganda wordt ook wel de parel van Afrika genoemd.