Wilde dieren in Oeganda

Naar Afrika ga je voor de wilde dieren. Dat geldt zeker ook voor Oeganda, want de Parel van Afrika herbergt een overvloed aan dieren in alle soorten en maten.

Het tropische klimaat  van Oeganda is ideaal om dieren in het wild te spotten. Zo kun je naast de Big Five ook de zeldzame berggorilla’s en chimpansees vinden.

Big Five in Oeganda

Het is de ultieme droom van menig Afrika-reiziger: het spotten van de Big Five. Leeuwen, luipaarden, Afrikaanse olifanten, neushoorns en buffels zijn in Oeganda verspreid over verschillende parken te vinden.

  1. Leeuwen: de koningen van de wildernis wegen bijna 700 kg. Ze jagen meestal op antilopen en buffels. Ze komen voor in de nationale parken Queen ElizabethMurchison Falls en Kidepo Valley.
  2. De beroemde in bomen klimmende leeuwen zijn te vinden in Ishasha in Queen Elizabeth
  3. Luipaarden: deze katachtige roofdieren geven de voorkeur aan beboste of rotsachtige leefgebieden. Ze leven solitair en gaan  voornamelijk tijdens schemering en in de nacht op jacht. Luipaarden zijn te vinden in de meeste nationale parken in Oeganda, zoals Queen Elizabeth National ParkMurchison Falls National Park, Kidepo Valley National Park en Lake Mburo National Park.
  4. Afrikaanse olifanten: de grootste landdieren ter wereld met een gewicht van zo’n 6 ton. In Oeganda komen olifanten voor in Kidepo ValleyMurchison Falls en Queen Elizabeth. De kleinere, bedreigde en bosolifant komt voor in Bwindi Impenetrable National Park.
  5. Neushoorns: zijn in Oeganda in het wild officieel uitgestorven. Witte neushoorns zijn alleen nog te vinden in het Ziwa Rhino Sanctuary. Via een fokprogramma hopen de autoriteiten de witte neushoorn in Oeganda te herintroduceren in de wildernis.
  6. Buffels: staan bekend als een van de gevaarlijkste soorten van Oeganda vanwege hun onvoorspelbare en defensieve karakter. Ze kunnen zomaar een leeuw vertrappen die hen aanvalt. Buffels leven in kuddes op de savanne of de bossen en zijn te vinden in alle nationale parken in Oeganda.

Roofdieren

Naast leeuwen en luipaarden leven er nog andere roofdieren in Oeganda.

 • Cheetahs: deze katachtige, snelle roofdieren zijn te vinden in grasland en savannegebieden zoals het Kidepo Valley National Park.
 • Civetkatten: laten zich niet gemakkelijk zien, omdat ze ’s nachts actief zijn. Ze komen veel voor in de meeste wildparken.
 • Hyena’s: beschikken over uitzonderlijke jachtvaardigheden, waardoor ze een dier zo groot als een gnoe kunnen doden. Ze leven in de savannegebieden.
 • Mangoesten: voeden zich met insecten, krabben, wormen, en hagedissen, maar ze kunnen ook giftige slangen zoals de cobra doden. Ze zijn te vinden op het schiereiland Mweya in het Queen Elizabeth National Park.
 • Otters: deze in het water levende roofdieren komen voor in de meeste wetlands en in Lake Mburo National Park
 • Vleermuisoorvossen: leven in het droge open land. Vooral tijdens de koelere uren van de dag zijn ze te vinden  in het nationale park Kidepo Valley.
 • Jakhalzen: leven op de savanne waar ze op vogels en zoogdieren jagen. Jakhalzen zijn te vinden in de nationale parken Bwindi Impenetrable National Park en Kidepo Valley National Park.
 • Kleine katachtigen, zoals de caracal, Afrikaanse wilde kat en serval. 

Herbivoren in Oeganda

Planteneters zijn de meest voorkomende wilde dieren in de Parel van Afrika. Naast olifanten, neushoorns en buffels leven er nog andere herbivoren in Oeganda.

 • Giraffes: ’s werelds hoogste landzoogdier komt ook voor in Oeganda. Met name de Rothschild-giraf is te vinden in de nationale parken Murchison FallsLake Mburo en Kidepo Valley.
 • Nijlpaarden:  brengen het grootste deel van de dag onder water door om koel te blijven. Ze komen overal voor waar water in de buurt is, vooral in de nationale parken Murchison Falls, Queen Elizabeth en Lake Mburo.
 • Zebra’s:  komen alleen voor in de nationale parken Murchison FallsLake Mburo en Kidepo Valley.
 • Antilopen: zijn in Oeganda ruim vertegenwoordigd.  Het varieert van grote antilopen als de eland, grote koedoe, hartebeest en oryx, middelgrote antilopen als de sitatunga, impala, kleine koedoe, Grant’s gazelle en Oeganda kob tot kleine antilopen als duikers, oribi’s, klipspringers, dikdiks en pygmee-antilopen. 

Primaten in Oeganda

Oeganda is bij uitstek een primatenland. Het meest bekend zijn de berggorilla’s en de chimpansees, maar er komen veel meer soorten voor. 

 • Gorilla’s: is de grootste primaat met een gewicht tot 210 kg. De bedreigde berggorilla’s zien te vinden in het Bwindi Impenetrable National Park en Mgahinga Gorilla National Park. Je kunt het hele jaar door de gorilla’s in Oeganda bezoeken.
 • Chimpansees: worden beschouwd als een van de intelligentste soorten. Ze zijn het hele jaar door te vinden in Kibale Forest National Park en in Queen Elizabeth
 • Zwart-witte colobusapen of franjeapen zijn zwart met een wit gezicht. Ze zwieren van tak naar tak door de jungle. Van alle Afrikaanse apen brengen ze het minste tijd door op de grond. 
 • Bavianen: zijn vooral te vinden in lagergelegen gebieden door heel Oeganda.
 • Bush babies of galago’s: hebben sprankelende grote ogen en een kenmerkende doordringende krijs die vooral ’s nachts te horen is. Ze zijn te vinden in alle savannegebieden in Oeganda.
 • Vervet-apen: hebben een zwart gezicht met zeer opvallende blauwe mannelijke geslachtsdelen. Ze zijn overal in Oeganda te vinden.
 • L’Hoest-apen: zijn moeilijk vindbaar, omdat ze de voorkeur geven aan zeer dichte bossen. Ze komen voor in het Queen Elizabeth National ParkKibale Forest, en Bwindi Impenetrable.
 • Roodstaartapen: deze bruinachtige apen met koperkleurige staart zijn te vinden in het Kibale ForestBwindi Impenetrable, de Mpanga- en Budongo-bosreservaten en de nationale parken Semliki en Queen Elizabeth National Park.
 • Patas-apen: lijken op Vervet-apen maar hebben een slankere bouw, een licht roodbruine vacht en een zwarte streep boven de ogen. Ze zijn te vinden in de droge savanne in de nationale parken Kidepo Valley en Murchison Falls.
 • Pottos:  halfapen die overdag in het dichte gebladerte slapen en nooit op de grond komen. Deze nachtdieren kun je vinden  in het Queen Elizabeth National ParkKibale Forest, en Bwindi Impenetrable.
 • Grijswangmangabeys: zijn grijzig en zwart heeft een ruig uiterlijk. Ze leven in regenwouden op lage en matige hoogte. Ze zijn te vinden in Kibale Forest National Park

Reptielen in Oeganda

Door het warme klimaat is Oeganda een toevluchtsoord voor veel koelbloedige reptielen. De grootste hiervan is de Nijlkrokodil die tot 6 meter lang kan worden. Ze leven langs de oevers van rivieren en meren en zijn te vinden in Lake MburoMurchison Falls en het Kanzinga Kanaal in Queen Elizabeth National Park. Naast Nijlkrokodillen komen er in Oeganda veel pythons en andere slangensoorten voor, zoals de zwarte cobra. 

Beste tijd om wilde dieren te spotten

De meeste wildparken in Oeganda kun je het hele jaar door bezoeken. De beste tijd om dieren te spotten is  het droge seizoen van juni tot augustus en van december tot februari. Dan komen de dieren samen in de buurt van rivieren en waterpoelen. Tijdens het regenseizoen kun je te maken krijgen met minder ideale omstandigheden, zoals onbegaanbare wegen en gladde wandelpaden.

 

Wilde dieren spotten in Oeganda? Tijdens een van deze rondreizen van Rafiki kom je zeker aan je trekken:

11-daagse rondreis

De hoogtepunten van Oeganda

Wat ons betreft heb je op zijn minst 11 dagen nodig om Oeganda te leren kennen en een goede impressie te krijgen van de natuur en cultuur. Deze rondreis staat dan ook in het teken van de hoogtepunten die dit prachtige land te bieden heeft.

Oeganda-zebra
gorilla2

15-daagse rondreis

Oeganda en een bezoek aan de gorilla's

Beleef het beste van Oeganda en breng daarnaast een bezoekje aan de gorilla’s die het land huisvest. Trek je wandelschoenen uit je koffer en ga middels een trekking naar de leefomgeving van deze prachtige dieren voor een hele bijzondere ervaring.

21-daagse rondreis

Oeganda op zijn best

Verblijf 21 dagen in Oeganda en reis van zuid naar noord en van west naar oost voor een totaalbeleving.  Tijdens deze reis zal je Oeganda van top tot teen verkennen en kun je echt de tijd nemen om te proeven van de kleurrijke veelzijdigheid die het Afrikaanse leven te bieden heeft.

20181112-_MG_9748