Berggorilla's in Oeganda

Voor veel mensen is het bezoek aan de berggorilla’s het hoogtepunt van hun rondreis in Oeganda. De Parel van Afrika herbergt bijna de helft van de wereldpopulatie.

De berggorilla’s zijn zachtaardige primaten die met uitsterven worden bedreigd door oorlog, jacht, stroperij, teloorgang van leefgebied en ziekten. Door natuurbeschermingsmaatregelen lijkt de populatie zich de laatste jaren enigszins te herstellen.

Zilverrug

Berggorilla’s leven in bossen hoog in de bergen. Ze hebben een dikkere vacht dan andere mensapen. De vacht helpt hen te overleven in een gebied waar de temperatuur vaak tot onder het vriespunt daalt. In het wild kunnen berggorilla’s wel 35 jaar oud worden. De mannetjes twee keer zo groot als de vrouwtjes, ze kunnen tot 1,8 meter lang worden en wegen zo’n 200 kg. Ze zijn sterk, met lange en gespierde armen. De mannetjes worden zilverrug genoemd omdat naarmate ze ouder worden het haar op hun rug een zilverachtige kleur aanneemt.

Zelfbescherming

De berggorilla’s blijven voornamelijk op de grond, hoewel ze af en toe in een boom klimmen. Berggorilla’s zijn planteneters. Ze brengen ongeveer een kwart van hun dag door met het eten van voornamelijk bladeren en scheuten. De meeste berggorilla’s leven in familiegroepen van ongeveer 10 tot 40 individuen, met één dominant mannetje, de zilverrug, en meerdere vrouwtjes. De zilverrug verdedigt de gorillafamilie tegen indringers en leidt de groepsactiviteiten. Berggorilla’s zijn over het algemeen kalm en niet agressief, tenzij iets of iemand hen bedreigt. Ze vallen alleen aan uit zelfbescherming. Wanneer verschillende groepen berggorilla’s elkaars pad kruisen, ontstaat er een gevecht op leven en dood tussen de rivaliserende zilverruggen.

Gorilla trekking

Tijdens een gorilla trekking word je begeleid door professionele gidsen en getrainde trackers. In Oeganda zijn 18 gorillagroepen of families en je kunt maar één groep per dag volgen. Het Bwindi Impenetrable National Park herbergt 17 gorillagroepen, waardoor het de beste locatie is om de berggorilla’s in het wild te zien. In het Mgahinga National Park leeft maar één gorillagroep. Gorilla trekkings worden vanaf vier verschillende plaatsen in Bwindi georganiseerd: Buhoma, Nkuringo, Ruhija en Rushaga. Elke regio telt enkele gorillagroepen. Per dag mogen bij elke groep maar acht mensen op bezoek. Tijdens de gorilla trekking breng je ongeveer een uur door bij de gorillafamilie.

Beste periode voor gorilla trekking

De berggorilla’s in Oeganda kunnen het hele jaar gespot worden, maar de beste tijd om Bwindi Impenetrable National Park te bezoeken is van half juni tot oktober of van december tot maart. Het dichtbegroeide Bwindi Impenetrable wordt ook wel het Land of Darkness genoemd. Het oeroude regenwoud staat niets voor niets als ondoordringbaar te boek. Ook in de droge seizoenen moeten de bezoekers rekening houden met een vochtige ondergrond. In het regenseizoen is gorilla trekking nog wat pittiger. Een goede conditie is nodig om een stevige inspanning te kunnen leveren. Een gorilla trekking duurt tussen de 2 en 6 uur, afhankelijk van waar de gorillafamilie zich bevindt. De weersomstandigheden kunnen wisselen en je moet soms flinke afstanden en hoogteverschillen overbruggen.

Gorilla permits

Om deel te nemen aan gorilla trekking heb je een gorilla permit nodig. Deze zijn beperkt beschikbaar. In het hoogseizoen zijn de permits bovendien snel uitverkocht. Om zeker te zijn van deelname verdient het aanbeveling om de permits ruim van te voren te boeken. Een gorilla permit kost in Oeganda $700. De vergunning garandeert een verblijf van een uur tussen de berggorilla’s in een groep van 8 personen. Door de hoge prijs draag jij bij aan het voortbestaan van de berggorilla’s en het behoud van hun kwetsbare leefgebied.

Gorilla habituatie

Wie langer bij de gorilla’s wil verblijven, kan aansluiten bij een gorilla habituatie. Tijdens deze bijzondere excursie gaan de deelnemers mee met een groep onderzoekers en rangers om te ervaren hoe een gorillafamilie gaandeweg leert wennen aan de dagelijkse ontmoeting met mensen. Tijdens de habituatie verblijven de deelnemers liefst vier uur bij de gorillafamilie. Er zijn slechts vier bezoekers toegestaan. Dit maakt het tot een zeer bijzondere ervaring. De kosten van gorilla habituatie bedragen $1500 per persoon per dag.

 

Doe mee aan een gorilla trekking tijdens een van deze rondreizen van Rafiki:

gorilla2

15-daagse rondreis

Oeganda en een bezoek aan de gorilla's

Beleef het beste van Oeganda en breng daarnaast een bezoekje aan de gorilla’s die het land huisvest. Trek je wandelschoenen uit je koffer en ga middels een trekking naar de leefomgeving van deze prachtige dieren voor een hele bijzondere ervaring.

21-daagse rondreis

Oeganda op zijn best

Verblijf 21 dagen in Oeganda en reis van zuid naar noord en van west naar oost voor een totaalbeleving.  Tijdens deze reis zal je Oeganda van top tot teen verkennen en kun je echt de tijd nemen om te proeven van de kleurrijke veelzijdigheid die het Afrikaanse leven te bieden heeft.

20181112-_MG_9748