Schoenbek-ooievaars in Oeganda

De naam is al net zo bijzonder als het uiterlijk van deze vreemde vogel.

Met zijn brede nek en grote afmetingen lijkt de schoenbekooievaar of schoenbekvogel zo uit de prehistorie te zijn weggelopen. Deze vogel heeft een grijs verenkleed. Zijn lichaamslengte bedraagt 110 tot 140 cm en een gewicht van 5.5 kg tot 6,5 kg. Met zijn grote bek kan hij makkelijk vissen, amfibieën en kleine zoogdieren vangen en knipt hij zijn prooi in stukken. In Oeganda leeft de schoenbekooievaar voornamelijk in natte gebieden en moerassen in de omgeving van Entebbe.

Felle vogel

Het nest van de schoenbekooievaar wordt door zowel het vrouwtje als het mannetje gemaakt op drijvende waterplanten. Ze kunnen erg agressief zijn. Niet alleen verdedigen de ouders hun nest erg fel, ook overleeft bijna altijd alleen het eerst uitgekomen jong. De ouders hebben bij het voeden van de kuikens een duidelijke voorkeur voor de oudste en sterkste kuiken uit het nest. Het oudste kuiken pikt het andere kuiken in het nest uiteindelijk dood of jaagt het uit het nest.

De schoenbekooievaar is vanaf de leeftijd van drie jaar geslachtsrijp en kan meer dan 35 jaar oud worden. Vrouwtjes leggen maximaal 3 eieren, waarvan 1 jong uiteindelijk overleeft. Het kuiken krijgt de eerste maanden van zijn leven begeleiding van zijn ouders. Met 3,5 maand beginnen ze met jagen, waarna ze soms dus wel 35 jaar kunnen overleven in het wild.

Geduldig

schoenbekooievaars zijn enorm geduldig. Ze kunnen uren langs het water wachten tot er een prooi voorbij komt. Ze kunnen muisstil staan, het lijken dan net standbeelden. Na urenlang stilstaan kunnen ze ineens in actie schieten en toeslaan. Ze storten zich dan met hun hele lichaam omlaag, grijpen de prooi, schudden met hun kop en knippen de prooi in hapklare stukken.

De schoenbekooievaar bouwt zijn nest het liefst tussen het riet van een moerasplant (Papryus riet) die voorkomt in tropisch Afrika. Doordat dit riet meters hoog is, is deze zeldzame vogel helaas moeilijk te spotten. Maar als je hem eenmaal gespot hebt is het alle tijd die je eraan besteed hebt zeer de moeite waard. Wat een bijzondere vogel!!

 

Spot schoenbekooievaars tijdens een van deze rondreizen van Rafiki:

11-daagse rondreis

De hoogtepunten van Oeganda

Wat ons betreft heb je op zijn minst 11 dagen nodig om Oeganda te leren kennen en een goede impressie te krijgen van de natuur en cultuur. Deze rondreis staat dan ook in het teken van de hoogtepunten die dit prachtige land te bieden heeft.

Oeganda-zebra
gorilla2

15-daagse rondreis

Oeganda en een bezoek aan de gorilla's

Beleef het beste van Oeganda en breng daarnaast een bezoekje aan de gorilla’s die het land huisvest. Trek je wandelschoenen uit je koffer en ga middels een trekking naar de leefomgeving van deze prachtige dieren voor een hele bijzondere ervaring.

21-daagse rondreis

Oeganda op zijn best

Verblijf 21 dagen in Oeganda en reis van zuid naar noord en van west naar oost voor een totaalbeleving.  Tijdens deze reis zal je Oeganda van top tot teen verkennen en kun je echt de tijd nemen om te proeven van de kleurrijke veelzijdigheid die het Afrikaanse leven te bieden heeft.

20181112-_MG_9748

Meer vogels in Oeganda:

Kraanvogels in Oeganda