Kraanvogels in Oeganda

De kraanvogel is het nationale symbool van Oeganda en staat op de nationale vlag afgebeeld.

De kraanvogel heeft een gouden kroon van rechtopstaande veren. Kraanvogels houden van dansen, ook buiten de paartijd om. Ze hebben een korte snavel. Ze hebben een grijs verenkleed en rode lellen aan de keel. Beide geslachten hebben dezelfde verenkleed. De lichaamslengte is 100 tot 110 cm en het gewicht 3 tot 4 kg. De roep bestaat uit twee lettergrepen en klinkt als ma-ham.

De kraanvogel is een omnivoor en eet dus zowel plantaardig, als dierlijk voedsel. Planten, zaden, kruiden, bessen, slangen, kikkers, vis en kleine zoogdieren staat allemaal op zijn menu. Kraanvogels eten insecten en kleine zoogdieren die ze vinden bij kudden hoefdieren die ze weleens volgen. Ze zijn de enige kraanvogels die regelmatig in bomen zitten.

Buiten het broedseizoen leidt de kraanvogel een zwervend bestaan. Het zijn standvogels. Als kuiken groeit de kraanvogel zeer snel. Ze worden geboren met al vrij grote poten en deze blijven dan ook de eerste paar weken voorop in de ontwikkeling. In gevangenschap leven ze meestal de eerste week op pieren (vaak meelwormen) om dan langzaam over te stappen naar los voer.

 

Spot kraanvogels tijdens een van deze rondreizen van Rafiki:

11-daagse rondreis

De hoogtepunten van Oeganda

Wat ons betreft heb je op zijn minst 11 dagen nodig om Oeganda te leren kennen en een goede impressie te krijgen van de natuur en cultuur. Deze rondreis staat dan ook in het teken van de hoogtepunten die dit prachtige land te bieden heeft.

Oeganda-zebra
gorilla2

15-daagse rondreis

Oeganda en een bezoek aan de gorilla's

Beleef het beste van Oeganda en breng daarnaast een bezoekje aan de gorilla’s die het land huisvest. Trek je wandelschoenen uit je koffer en ga middels een trekking naar de leefomgeving van deze prachtige dieren voor een hele bijzondere ervaring.

21-daagse rondreis

Oeganda op zijn best

Verblijf 21 dagen in Oeganda en reis van zuid naar noord en van west naar oost voor een totaalbeleving.  Tijdens deze reis zal je Oeganda van top tot teen verkennen en kun je echt de tijd nemen om te proeven van de kleurrijke veelzijdigheid die het Afrikaanse leven te bieden heeft.

20181112-_MG_9748

Meer vogels in Oeganda:

Schoenbekvogels in Oeganda