Kidepo Valley NP

Kidepo Valley National Park ligt in het uiterste noordoosten van Oeganda in de grensregio met Zuid-Soedan en Kenia.

 

Kidepo ligt op zo’n 700 km van de hoofdstad Kampala. De afgelegen ligging maakt het tot het meest geïsoleerde nationale park van Oeganda. Er is nog weinige toerisme, waardoor deze ongerepte wildernis zijn uniek sfeer behouden heeft.

Wilde dieren

Het grootste deel van het park is een ruige savanne, gedomineerd door de imposante Morungole-berg en doorsneden door de rivieren Kidepo en Narus. Kidepo heeft een overvloed aan groot wild , herbergt meer dan 77 zoogdiersoorten en biedt geweldige mogelijkheden om wild aan te treffen. Zo zijn er 20 soorten roofdieren aanwezig, waaronder leeuwen, luipaarden en gevlekte hyena’s. Er leven meer dan 650 olifanten, zo’n 10.0000 buffels en meer dan 50 Rothschild-giraffen. Zebra’s grazen op de vlakten en koedoes zwerven rond in het dichte struikgewas. Als je geluk hebt kom je oog in oog te staan met de zeldzame witoorantilope. De Narus-vallei is het beste gebied om dieren in het wild te spotten. De drogere Kidepo-vallei herbergt minder wild dan de Narus-vallei, maar de uitgestrekte vlaktes omzoomd door bergen zijn zeker de moeite van het ontdekken waard. Hier kom je struisvogels en secretarisvogels tegen. 

Gamedrives

Gamedrives zijn de beste manier om in korte tijd het park te verkennen. Vooral in de Narus-vallei is de kans om wild te spotten groot. In het hete, droge seizoen vertrekken gamedrives in de vroege ochtend en late namiddag. Hierdoor kun je de dieren in hun meest actieve staat zien en herinneringen vastleggen wanneer het licht het beste is voor fotografie.

Beste reistijd

Kidepo is het hele jaar door toegankelijk. Het klimaat wijkt echter af van de rest van Oeganda. Het lange regenseizoen loopt van april tot eind november. Op de meeste dagen kunt u dan regen verwachten. Het droge seizoen loopt van december tot maart. De temperaturen stijgen in deze periode vaak tot 40 graden Celsius. Het midden en einde van het droge seizoen (november tot februari) biedt een grotere kans om wilde dieren aan te treffen. De verminderde beschikbaarheid van water zorgt er dan voor dat dieren samenkomen bij de schaarse waterpoelen, waardoor de kans op waarnemingen toeneemt. Dit is ook de beste tijd om jachtluipaarden te zien jagen op de korte grasvlaktes. Tijdens het natte seizoen zijn de wilde minder goed te vinden, omdat ze dan de valleien verlaten om de hoger gelegen gebieden op te zoeken.

 

Ontdek Kidepo Valley National Park tijdens deze rondreis van Rafiki:

21-daagse rondreis

Oeganda op zijn best

Verblijf 21 dagen in Oeganda en reis van zuid naar noord en van west naar oost voor een totaalbeleving.  Tijdens deze reis zal je Oeganda van top tot teen verkennen en kun je echt de tijd nemen om te proeven van de kleurrijke veelzijdigheid die het Afrikaanse leven te bieden heeft.

20181112-_MG_9748