Kibale Forest NP

Kibale Forest National Park is een van de beste safaribestemmingen in Afrika voor trackingsafari’s met chimpansees.

Oeganda-chimpansee

Kibale National Park is relatief klein, maar herbergt het grootste aantal primaten in Oost-Afrika. Er leven 13 soorten primaten, waaronder chimpansees. Kibale Forest National Park ligt in het westelijke deel van Oeganda, zo’n 350 km (5 uur rijden) van Kampala en ongeveer 26 km ten zuidoosten van de prachtige stad Fort Portal. Het park ligt dicht bij het Ndali Kasenda-kratergebied en het is een halve dag rijden naar Queen Elizabeth National Park.

Chimpansee tracking

Tropisch bos overheerst in het centrale en noordelijke deel van Kibale Forest National Park. De gevarieerde begroeiing biedt uiteenlopende leefgebieden voor wilde dieren. Het meest populair zijn de bijna 1500 chimpansees die hier leven. Chimpansees zijn dagapen die vooral in de ochtend actief zijn. Ze zitten vaak hoog in de bomen, maar de kans is groot dat je ze in Kibale van dichtbij kunt bewonderen. Onder begeleiding van een deskundige gids kun je deelnemen aan chimpansee tracking, waarbij je op zoek gaat naar de chimpansees en andere apensoorten in het regenwoud.

Nog meer apen

Kibale Forest is ook de thuisbasis van de bijzondere L’Hoest-apen, de grootste populatie van de bedreigde rode colobus-apen in Oost-Afrika, de zwart-witte colobus, roodstaartapen, blauwe apen, olijfbavianen, grijswangmangabey’s, bushbaby’s en vele anderen. In Kibale leven ook andere dieren in het wild, zoals buffels, luipaarden, bosvarkens, olifanten en duikers. De kans dat je ze aantreft is niet zo groot, want ze laten zich zelden zien. Vogelliefhebbers komen wel aan hun trekken, want in Kibale Forest zijn meer dan 300 vogelsoorten te vinden. Ook kun je er amfibieën, reptielen en een verscheidenheid aan kleurrijke vlinders spotten.

Beste reistijd

Kibale Forest National Park is het hele jaar door toegankelijk. De beste tijd om het park te bezoeken is tijdens het droge seizoen, wanneer de paden droog en begaanbaar zijn. Het droge seizoen loopt van december tot februari en van juni tot september. Het natste gebied in Kibale is het noordelijke deel, voornamelijk van maart tot mei en van september tot november. Het zuidelijke deel van het park kent hogere temperaturen en minder regen.

 

Ontdek het Kibale Forest National Park. tijdens een van deze rondreizen van Rafiki:

11-daagse rondreis

De hoogtepunten van Oeganda

Wat ons betreft heb je op zijn minst 11 dagen nodig om Oeganda te leren kennen en een goede impressie te krijgen van de natuur en cultuur. Deze rondreis staat dan ook in het teken van de hoogtepunten die dit prachtige land te bieden heeft.

Oeganda-zebra
gorilla2

15-daagse rondreis

Oeganda en een bezoek aan de gorilla's

Beleef het beste van Oeganda en breng daarnaast een bezoekje aan de gorilla’s die het land huisvest. Trek je wandelschoenen uit je koffer en ga middels een trekking naar de leefomgeving van deze prachtige dieren voor een hele bijzondere ervaring.

21-daagse rondreis

Oeganda op zijn best

Verblijf 21 dagen in Oeganda en reis van zuid naar noord en van west naar oost voor een totaalbeleving.  Tijdens deze reis zal je Oeganda van top tot teen verkennen en kun je echt de tijd nemen om te proeven van de kleurrijke veelzijdigheid die het Afrikaanse leven te bieden heeft.

20181112-_MG_9748