Bwindi Impenetrable NP

Bwindi Impenetrable National Park ligt in het zuidwesten van Oeganda. Het herbergt de grootste populatie berggorilla’s ter wereld.

Bwindi-mountain-gorilla

Bwindi Impenetrable National Park maakt deel uit van het Bwindi Impenetrable Forest en ligt langs de grens van de Democratische Republiek Congo (DRC), naast het Virunga National Park en aan de rand van de Albertine Rift Valley.  Het ondoordringbare Bwindi is een oeroud tropisch regenwoud. Het bestaat uit zowel berg- als laaglandbos en is alleen te voet bereikbaar. De hevige regens bereiken hun hoogtepunt van maart tot april en van september tot november. Bwindi Impenetrable National Park is door de Verenigde Naties aangewezen als Werelderfgoedlocatie.

Gorilla trekking

Bwindi Impenetrable National Park is vooral populair vanwege gorillia trekking. In Bwindi leven zo’n 400 berggorilla’s, de helft van de totale wereldpopulatie. De berggorilla’s zijn zachtaardige primaten die met uitsterven worden bedreigd door stroperij, teloorgang van leefgebied en ziekten. Tijdens de gorilla trekking word je begeleid door professionele gidsen en getrainde trackers. Door hevige regenval en steile paden kan de trektocht door het dichtbegroeide regenwoud uitdraaien op een pittig avontuur.

Gorilla permits

Gorilla trekkings worden vanaf vier verschillende plaatsen in Bwindi Impenetrable National Park georganiseerd: Buhoma, Nkuringo, Ruhija en Rushaga. Elke regio telt enkele gorillagroepen. Per dag mogen bij elke groep maar acht mensen op bezoek. Om deel te nemen aan gorilla trekking heb je een gorilla permit nodig. Deze zijn beperkt beschikbaar. In het hoogseizoen zijn de permits bovendien snel uitverkocht. Om zeker te zijn van deelname verdient het aanbeveling om de permits ruim van te voren te boeken. De beste tijd om de berggorilla’s in Bwindi te bezoeken is van half juni tot oktober of van december tot maart, maar de trekkings kunnen het hele jaar door worden ondernomen.

Gorilla habituatie

Gorilla habituatie biedt de mogelijkheid om op een andere manier kennis te maken met de berggorilla’s. Hierbij worden de gorilla’s getraind om tussen mensen te leven. Op deze manier leren onderzoekers en wetenschappers meer over deze zeldzame mensapen en hun gedrag. Deelnemers aan de gorilla habituatie kunnen vier uur bij de gorillafamilie verblijven. Het is een heel bijzondere ervaring om op deze manier met de berggorilla’s in aanraking te komen.

Zoogdieren, andere primaten en vogels

Naast de berggorilla’s herbergt Bwindi Impenetrable National Park nog vele andere diersoorten. Het is het leefgebied van 120 soorten zoogdieren, 348 soorten vogels, 220 soorten vlinders, 27 soorten kikkers, kameleons, gekko’s en vele bedreigde diersoorten. Bosolifanten, grote boszwijnen, antilopen, jakhalzen en civetkatten zijn thuis in Bwindi, maar ook andere primaten behoren tot de vaste bewoners. Denk aan chimpansees, zwart-witte colobusapen, L’Hoest meerkatten, Brazza-apen, roodstaartapen en galago’s. Daarnaast huisvest Bwindi meer dan 350 vogelsoorten, waaronder neushoornvogels en toerako’s. De beste plekken om vogels te spotten in het Bwindi zijn de Buhoma-watervalpad, het Mubwindi-moeraspad en de bamboezone.

 

Ontdek Bwindi Impenetrable National Park tijdens een van deze rondreizen van Rafiki:

gorilla2

15-daagse rondreis

Oeganda en een bezoek aan de gorilla's

Beleef het beste van Oeganda en breng daarnaast een bezoekje aan de gorilla’s die het land huisvest. Trek je wandelschoenen uit je koffer en ga middels een trekking naar de leefomgeving van deze prachtige dieren voor een hele bijzondere ervaring.

21-daagse rondreis

Oeganda op zijn best

Verblijf 21 dagen in Oeganda en reis van zuid naar noord en van west naar oost voor een totaalbeleving.  Tijdens deze reis zal je Oeganda van top tot teen verkennen en kun je echt de tijd nemen om te proeven van de kleurrijke veelzijdigheid die het Afrikaanse leven te bieden heeft.

20181112-_MG_9748