Kraanvogel-Oeganda

Ontdek Oeganda

De parel van Afrika.

De Big Five, de Afrikaanse cultuur en berggorilla’s. Ontdek wat Oeganda allemaal te bieden heeft.

Kraanvogel-Oeganda

Waarom Oeganda?

Je raakt je hart verloren aan Oeganda. Het land heeft enorm veel te bieden; de vele safari’s, vriendelijke mensen en de veiligheid maken het een plek waar je graag wilt zijn. Oeganda heeft een prachtige natuur met bijzondere landschappen en veel wilde dieren. Het is een plek om het échte Afrika te ontdekken en een land om je zintuigen te laten prikkelen door belevenissen die je voor altijd bij blijven.

Kaart Oeganda
VOL MET HOOGTEPUNTEN

Oeganda: het
échte Afrika

Oeganda is voor Afrikaanse begrippen een relatief klein land, maar dit prachtige land is een perfecte bestemming om het beste te ervaren van alles wat het Afrikaanse continent te bieden heeft. In het westen van het land ligt een van de hoogste berggebieden van Afrika (het Rwenzori gebergte), welke ook de bron is voor ‘s werelds langste rivier, de Nijl, en het grootste Afrikaanse meer, Lake Victoria. Daarnaast is Oeganda ook de  plek om wildlife te spotten omdat hier de Big Five (luipaard, leeuw, olifant, neushoorn en buffel) te zien is maar vooral ook omdat de helft van de overgebleven berggorilla’s hier te zien zijn. En dan zijn er nog zoveel andere soorten waarover je je kunt verwonderen.

Bwindi-mountain-gorilla

BWINDI IMPENETRABLE NATIONAAL PARK

Afrikaanse jungle & Gorilla trekking

In het zuidwesten van Oeganda vind je in bergachtig gebied het ‘ondoordringbare’ regenwoud Bwindi. Alom bekend om de unieke gorilla-trekkingen maar je ziet tijdens de jungle wandelingen ook veel andere dieren, zoals een enorme diversiteit aan exotische vogels.

foto watervallen murchison falls

MURCHISON FALLS NATIONAAL PARK

Spectaculaire waterval aan de nijl

Een van de meest indrukwekkende plekken langs de Nijl is toch wel Murchison Falls. Tijdens ons bezoek aan deze waterval lopen we onder begeleiding van een ervaring gids zo dicht mogelijk bij de waterval, zodat je nog net niet kletsnat wordt maar wel spectaculaire uitzichten zal krijgen die je niet snel zult vergeten.

oeganda-gorilla

KIBALE FOREST NATIONAL PARK

Chimpansee trekking in 't regenwoud

Onder begeleiding van een deskundige gids kun je deelnemen aan chimpansee tracking, waarbij je op zoek gaat naar de chimpansees en andere apensoorten in het regenwoud. Het park is overigens niet alleen interessant vanwege de grote diversiteit aan apensoorten, maar ook het vogelleven is uitbundig en er leven veel prachtig gekleurde vlinders.

moroto6

KIDEPO VALLEY NATIONAAL PARK

Verborgen vallei vol uniek wildlife

Deze prachtig uitgestrekte savanne staat bekend om het huisvesten van veel bijzondere diersoorten die alleen hier voorkomen in Oeganda. Zo leven hier onder andere de gestreepte hyena, aardwolf, jachtluipaard en wilde hond. Perfect voor een fantastisch wildlife safari die wij hier aanbieden.

lake bunyonyi

LAKE BUNYONYI

Idyllisch kratermeer

Dit prachtige meer, gelegen tussen vulkaanpieken, heeft veel kleine eilandjes en heeft iets magisch. Bunyonyi betekent letterlijk ‘plaats van de kleine vogels’. En dat is niet voor niets: je kan er wel meer dan 200 verschillende vogelsoorten spotten. Dit gebied ontleend zich ook goed om te kanoën, zwemmen, wandelen, een boottocht te maken en de lokale cultuur te ontdekken. Voor ieder wat wils dus tijdens een bezoek aan het Bunyonyi meer. 

2016-reis-fietssafari

LAKE MBURO NATIONAL PARK

Op fietssafari tussen het kleine wild

Het Lake Mburo National Park huisvest veel klein wild en is daarom dé bestemming waar je een toegankelijke en unieke fietssafari kan doen. Een beleving die je niet snel zult vergeten om midden tussen het kleine wild te fietsen en één te zijn met de natuur. Fietsen tussen de zebra’s, giraffen en de koeien met hun reusachtige hoorns. Als je het onze reizigers vraagt, hadden ze dit absoluut niet willen missen.

Boomklimmende-leeuwen-Oeganda

QUEEN ELIZABETH NATIONAL PARK

Boomklimmende leeuwen in vijgenbomen

Het Queen Elizabeth National Park ligt in het westen van het land en hier heb je de kans om tijdens een broeierige namiddag boomklimmende leeuwen te spotten in de talrijke vijgenbomen, een onvergetelijk gezicht volgens onze reizigers! Zorg ervoor dat je je verrekijker en fotocamera bij de hand hebt tijdens onze georganiseerde safari tour, want het is ook heel goed mogelijk om buffels, nijlpaarden en olifanten te spotten.

bootsafari

KAZINGA KANAAL

Bootsafari over het Kazinga Kanaal

Vaar langs de oever waar je buffels, olifanten en verschillende kuddes antilopen ziet. Stel je eens voor: Een zwerm pelikanen vliegt laag over het meer, op zoek naar vis. Het lijkt wel alsof ze glijden over het gladde water. Dan vaart de boot langs een grote groep nijlpaarden. Het hele kanaal zit vol met deze logge grijze beesten. Brullend en spuitend komen ze af en toe naar boven om te loeren naar de boot, waarna ze zich weer onder water dompelen..

BEKIJK ONS REISAANBOD

Oeganda

Oeganda ligt op de evenaar en kent daardoor een tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door een droog – en regenseizoen. Temperaturen verschillen nogal door de uiteenlopende hoogteverschillen, maar over het algemeen kent Oeganda een bijzonder aangenaam klimaat door de relatief hoge ligging. Zo ligt Kampala bijvoorbeeld op 1100m boven zeeniveau en is de gemiddelde temperatuur 26 graden Celsius. Over het algemeen kan aangenomen worden dat het noorden van Oeganda het laagst is gelegen en dus de temperaturen het hoogst zijn.

De beste reistijd Oeganda is tijdens de maanden december t/m februari en mei t/m september, de droge tijd. Tussen deze twee periodes kan er wat meer regenval plaatsvinden, maar ook dan kun je prima een rondreis maken. Het is dan iets rustiger met toeristen wat voor een nog authentiekere ervaring kan zorgen.

In tegenstelling tot veel andere landen is Oeganda altijd goed te bereizen en biedt het regenseizoen zelfs een aantal voordelen. Zo zijn er minder toeristen, zijn de rode Afrikaanse wegen minder stoffig en de omgeving prachtig groen en weelderig!

Wij geven graag advies over de gewenste reisperiode, maar ook hier verandert het vanwege het klimaat zoals dat bij ons ook aan het verschuiven is.

Oeganda ligt in Oost-Afrika en valt in tijdzone UTC +3. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Oeganda? – Tijdens onze zomertijd is het in Oeganda 1 uur later. – Tijdens onze wintertijd is het in Uganda 2 uur later.

 

 

 • Geldig paspoort. Minimaal 6 maanden geldig op het moment van terugvlucht.
 • Inentingenboekje
 • Visum
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Voorkeur voor een grote rugzak in plaats van koffer vanwege bagageruimte in de safaribus/jeep.
 • Klein rugzakje voor de wandelingen
 • Dichte schoenen waar je goed mee kan wandelen
 • Warme trui en/of vest voor de frisse nachten
 • Lange broeken en/of joggingsbroeken
 • Zonnebrand en zonnebril
 • Wereldstekker Type G
 • Zaklamp
 • Shirt of blouse met lange mouwen
 • Hoge sokken voor de avonden
 • Overige kleding is vooral kleding wat gemakkelijk draagt
 • Deet (muggenspray)
 • Malaria pillen zijn sterk aan te raden (de eerste pil innemen de dag voor vertrek, laat je goed informeren door de GGD)

Om Oeganda binnen te komen is een visum noodzakelijk. Gelukkig heeft Oeganda het heel gemakkelijk gemaakt om online een speciaal Toeristen visum aan te vragen.

Volg de stappen op de officiële website voor visums van de Oegandese overheid:

Oeganda is een republiek. Het bestaat uit 77 districten, verspreid over 4 geografische regio’s. Op 9 oktober 1962 werd Oeganda onafhankelijk. Yoweri Kaguta Museveni is de huidige president. Oeganda heeft 35,6 miljoen inwoners en is bijna 7 x groter dan Nederland. De kraanvogel is het nationale symbool van Oeganda.

De spreektaal is Engels. Maar veel mensen hebben te weinig of slecht onderwijs gehad om dit te spreken, maar als toerist kunt je prima terecht met Engels. Een deel van de bevolking kent Swahili, een taal die in Oost Afrika wordt gesproken. Elk volk heeft daarnaast zijn eigen taal.

Sinds 1900 zijn missionarissen actief in Oeganda. Het christendom heeft met 84% de grootste aanhang. 12% is Islam.

De meeste inwoners wonen op het platteland (85%). Een groot deel van hen bedrijft kleinschalige landbouw. 24,5 % van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dat betekent dat men minder dan €1 per dag te besteden heeft. Er is een groeiende middenklasse. De verschillen tussen arm en rijk zijn de laatste jaren toegenomen. De belangrijkste exportproducten zijn: koffie, vis, thee, tabak, katoen en bloemen.

De levensverwachting van de bevolking is 54,1 jaar (2011). Malaria, longontsteking en bloedarmoede zijn de meest voorkomende doodsoorzaken onder de kinderen.

Het aantal kinderen wat naar school gaat is de laatste jaren enorm toegenomen (96%). Helaas maakt 50% van hen de basisschool niet af (2013). Het aantal jongens wat school afmaakt ligt beduidend hoger dan het aantal meisjes. Analfabetisme onder volwassenen is 30%. Onder vrouwen (39%) komt dit meer voor dan onder mannen (18%).