Kraanvogel-Oeganda

Ontdek Oeganda

De parel van Afrika.

De Big Five, de Afrikaanse cultuur en berggorilla’s. Ontdek wat Oeganda allemaal te bieden heeft.

Kraanvogel-Oeganda

Waarom Oeganda?

Je verliest je hart aan Oeganda. Het land heeft enorm veel te bieden; de vele safari’s, vriendelijke mensen en de veiligheid maken het een plek waar je graag wilt zijn. Oeganda heeft een prachtige natuur met bijzondere landschappen en veel wilde dieren. Het is een plek om het échte Afrika te ontdekken en een land om je zintuigen te laten prikkelen door belevenissen die je voor altijd bij blijven.

Kaart Oeganda
VOL MET HOOGTEPUNTEN

Oeganda: het
échte Afrika

Oeganda is voor Afrikaanse begrippen een relatief klein land, maar dit prachtige land is een perfecte bestemming om het beste te ervaren van alles wat het Afrikaanse continent te bieden heeft. In het westen van het land ligt een van de hoogste berggebieden van Afrika (het Rwenzori gebergte), welke ook de bron is voor ’s werelds langste rivier, de Nijl, en het grootste Afrikaanse meer, Lake Victoria. Daarnaast is Oeganda ook de  plek om wildlife te spotten omdat hier de Big Five (luipaard, leeuw, olifant, neushoorn en buffel) te zien is maar vooral ook omdat de helft van de overgebleven berggorilla’s hier te zien zijn. En dan zijn er nog zoveel andere soorten waarover je je kunt verwonderen.

Rafiki-safari-bus

Ontdekkingsreis door de Parel van Afrika

Nationale parken in Oeganda

Oeganda is een geweldige reisbestemming voor mensen die de natuur en de wilde dieren in alle rust willen ontdekken, ver weg van het massatoerisme. De 10 nationale wildparken die het land kent, bestaan grotendeels uit groene bossen, regenwouden en savannen met een grote diversiteit aan dieren. De nationale parken van Oeganda zijn veilig en gastvrij.

Oog in oog met de wilde dieren

Wildlife in Oeganda

Maak kennis met de wilde dieren in Afrika. Je kunt de Big 5 spotten, maar ook de zeldzame berggorilla’s zijn zeer de moeite waard. Met een gorilla permit draag je jouw steentje bij aan de natuurbescherming in Oeganda.

Reistips

BEKIJK ONS REISAANBOD

Oeganda

Oeganda ligt op de evenaar en kent daardoor een tropisch klimaat dat wordt gekenmerkt door een droog – en regenseizoen. Temperaturen verschillen nogal door de uiteenlopende hoogteverschillen, maar over het algemeen kent Oeganda een bijzonder aangenaam klimaat door de relatief hoge ligging. Zo ligt Kampala bijvoorbeeld op 1100m boven zeeniveau en is de gemiddelde temperatuur 26 graden Celsius. Over het algemeen kan aangenomen worden dat het noorden van Oeganda het laagst is gelegen en dus de temperaturen het hoogst zijn.

De beste reistijd Oeganda is tijdens de maanden december t/m februari en mei t/m september, de droge tijd. Tussen deze twee periodes kan er wat meer regenval plaatsvinden, maar ook dan kun je prima een rondreis maken. Het is dan iets rustiger met toeristen wat voor een nog authentiekere ervaring kan zorgen.

In tegenstelling tot veel andere landen is Oeganda altijd goed te bereizen en biedt het regenseizoen zelfs een aantal voordelen. Zo zijn er minder toeristen, zijn de rode Afrikaanse wegen minder stoffig en de omgeving prachtig groen en weelderig!

Wij geven graag advies over de gewenste reisperiode, maar ook hier verandert het vanwege het klimaat zoals dat bij ons ook aan het verschuiven is.

Oeganda ligt in Oost-Afrika en valt in tijdzone UTC +3. Wat is het tijdsverschil tussen Nederland en Oeganda? – Tijdens onze zomertijd is het in Oeganda 1 uur later. – Tijdens onze wintertijd is het in Uganda 2 uur later.

 

 

  • Geldig paspoort. Minimaal 6 maanden geldig op het moment van terugvlucht.
  • Inentingenboekje
  • Visum
  • Reis- en annuleringsverzekering
  • Voorkeur voor een grote rugzak in plaats van koffer vanwege bagageruimte in de safaribus/jeep.
  • Klein rugzakje voor de wandelingen
  • Dichte schoenen waar je goed mee kan wandelen
  • Warme trui en/of vest voor de frisse nachten
  • Lange broeken en/of joggingsbroeken
  • Zonnebrand en zonnebril
  • Wereldstekker Type G
  • Zaklamp
  • Shirt of blouse met lange mouwen
  • Hoge sokken voor de avonden
  • Overige kleding is vooral kleding wat gemakkelijk draagt
  • Deet (muggenspray)
  • Malaria pillen zijn sterk aan te raden (de eerste pil innemen de dag voor vertrek, laat je goed informeren door de GGD)

Om Oeganda binnen te komen is een visum noodzakelijk. Gelukkig heeft Oeganda het heel gemakkelijk gemaakt om online een speciaal Toeristen visum aan te vragen.

Volg de stappen op de officiële website voor visums van de Oegandese overheid:

Oeganda is een republiek. Het bestaat uit 77 districten, verspreid over 4 geografische regio’s. Op 9 oktober 1962 werd Oeganda onafhankelijk. Yoweri Kaguta Museveni is de huidige president. Oeganda heeft 35,6 miljoen inwoners en is bijna 7 x groter dan Nederland. De kraanvogel is het nationale symbool van Oeganda.

De spreektaal is Engels. Maar veel mensen hebben te weinig of slecht onderwijs gehad om dit te spreken, maar als toerist kunt je prima terecht met Engels. Een deel van de bevolking kent Swahili, een taal die in Oost Afrika wordt gesproken. Elk volk heeft daarnaast zijn eigen taal.

Sinds 1900 zijn missionarissen actief in Oeganda. Het christendom heeft met 84% de grootste aanhang. 12% is Islam.

De meeste inwoners wonen op het platteland (85%). Een groot deel van hen bedrijft kleinschalige landbouw. 24,5 % van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Dat betekent dat men minder dan €1 per dag te besteden heeft. Er is een groeiende middenklasse. De verschillen tussen arm en rijk zijn de laatste jaren toegenomen. De belangrijkste exportproducten zijn: koffie, vis, thee, tabak, katoen en bloemen.

De levensverwachting van de bevolking is 54,1 jaar (2011). Malaria, longontsteking en bloedarmoede zijn de meest voorkomende doodsoorzaken onder de kinderen.

Het aantal kinderen wat naar school gaat is de laatste jaren enorm toegenomen (96%). Helaas maakt 50% van hen de basisschool niet af (2013). Het aantal jongens wat school afmaakt ligt beduidend hoger dan het aantal meisjes. Analfabetisme onder volwassenen is 30%. Onder vrouwen (39%) komt dit meer voor dan onder mannen (18%).