Oeganda en een bezoek aan de gorilla's

15-DAAGSE RONDREIS

Kaart Oeganda 15 dagen

Wij voeren je 15 dagen lang langs de hoogtepunten van Oeganda. Op een rustig reistempo kun je tijdens deze volledig verzorgde reis optimaal genieten van het moois dat dit prachtige land te bieden heeft. We doen hier wat meer plaatsen aan dan in de kortere rondreis, voor een nóg completere Oeganda-ervaring. Daarnaast nemen we de tijd voor een trekking waarbij we op zoek gaan naar de berggorilla’s.

Deze reis biedt de perfecte balans tussen een onderdompeling in de meeste highlights van Oeganda enerzijds en een ontspannen reistempo anderzijds. Haasten is voor ons dan ook een verboden woord: de kwaliteit van de ervaringen staat centraal. De reis zit vol met schitterende safari’s: per auto, per boot en zelfs een keertje per mountainbike. Ook een trekking behoort tot het programma. Daarnaast is er nog volop tijd om ook het échte Oeganda van de mensen te beleven. We brengen bezoekjes aan community’s en dorpjes voor een belevenis samen met de lokale bevolking. Neem gerust een kijkje in het reisprogramma hieronder voor een gedetailleerdere omschrijving van de activiteiten per dag.

HELEMAAL OVERTUIGD OF BENIEUWD NAAR DE MOGELIJKHEDEN?

Stuur ons een bericht en we nemen persoonlijk contact met je op om de reis in orde te maken.

REISPROGRAMMA

1

Aankomst in Entebbe

Vandaag komen jullie aan op de belangrijkste luchthaven van Oeganda in Entebbe. Na een vlucht van ongeveer 9 uur gaan we vandaag niet veel meer ondernemen zodat jullie helemaal uitgerust zijn voor het schitterende avontuur dat komen gaat vanaf morgen. Wij hebben gekozen voor een eerste accommodatie die al echt de Afrikaanse sfeer ademt, zodat je al goed in de stemming kunt komen voor wat komen gaat.

Ontbijt

Eerste kennismaking met Oeganda

2

Murchison Falls

Vroeg in de ochtend word je opgehaald door de chauffeur die tevens onze gids is en ons de hele week Oeganda zal laten zien. Dit wordt een lange dag van reizen, maar ook de reis zelf is werkelijk de moeite waard. We zullen veel zien van het prachtige landschap en het dagelijkse leven van de vriendelijke mensen. Onderweg stoppen we bij Ziwa voor een neushoorntrekking. Daarna rijden we door naar Murchison Falls, waar zich de accommodatie bevindt waar we de komende drie nachten verblijven.

6 uur reistijd

Fort Murchison Lodge

Vol Pension

Neushoorn trekking

Murchison Falls heeft een gebied van bijna 4000 vierkante kilometers.

Op de uitgestrekte oevers liggen duizenden nijlpaarden, krokodillen en buffels. De vegetatie wordt gekenmerkt door savanna landschap, rivieren, bossen en vlaktes met lage bebossing. Je treft hier veelzijdigheid aan wilde dieren aan waaronder luipaarden, leeuwen, olifanten, buffels, giraffes, oribi’s, Oegandadese Kobs en vele soorten vogels zoals de zeldzame schoenbek ooievaar (shoebill).

De boottocht die je hier kunt doen is ook een belevenis. Er zijn neushoorns en krokodillen in overvloed en je ziet olifanten, buffels langs de waterkant en een verscheidenheid aan vogels die zo typerend is voor Oeganda. De boottocht van de Paraa tot aan de watervallen (17 km) en terug duurt ongeveer 3 uur, maar variatie in de duur is mogelijk.

Zeker een hoogtepunt zijn de Top of the Falls, een uitkijkpunt net boven de Murchison Falls. Met een oorverdovend lawaai storten hier verschillende riviertakken naar beneden met een natuurkracht waar je van onder de indruk raakt. We maken wat foto’s, genieten van de mist aan waterdruppels die hier hangt en rijden dan naar de uitgang. Wat een geweldig mooi park is het Murchison Falls National Park!

fort murchison lodge
Rafiki-safari-bus
20190415_122027
rhino2
rhino6

3

Murchison Falls

Vandaag hebben we een ’s ochtends game drive en later een boot safari. Na een vroeg ontbijt gaan we naar het Nationaal park en hebben we grote kans om verschillende dieren te zien, zoals buffels, giraffen, olifanten…We kunnen nog wel even doorgaan met die opsomming, er is zo’n grote verscheidenheid.

Vervolgens kunnen we terugkomen voor een lunch in de accommodatie of we nemen hem mee om te picknicken in het park.

Na de lunch gaan we voor een bootsafari naar de basis van Murchison Falls. Omdat het middag is zullen de dieren naar de rivier komen om te drinken. Er is daarom een grote kans dat we krokodillen, heel veel nijlpaarden, buffels, watervogels, apen en nog veel meer wild zien wat aangetrokken wordt door de Nijl.  De boot zal arriveren aan de onderkant van de 43 meter hoge Murchison Falls watervallen waarvan hun donderende geluid steeds indrukwekkender wordt als we dichterbij komen. Deze plek is een van de hoogtepunten van de safari. Na de bootsafari is het eind van de middag aangebroken en zal de gids jullie terugbrengen naar de lodge waar je even rustig aan kunt doen en je klaar kunt maken voor het diner.

Fort Murchison Lodge

Vol Pension

Auto safari en bootsafari

00082_Momentasd
Johanna Uganda (133) - kopie
2017-reis-leeuw
20181108-_MG_8136
boot-safari-2

4

Murchison Falls

Na een laat ontbijt, rond 9.00 uur gaan we naar de top van de watervallen. Nadat we hebben genoten van het spectaculaire uitzicht gaan we terug naar de lodge en heb je even tijd voor jezelf: zwemmen of gewoon lekker relaxen om alle verwondering te verwerken.

Fort Murchison Lodge

Vol Pension

Watervallen

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
foto watervallen murchison falls
kamer fort murchison
fort murchison lodge 1

5

Cultuur en natuur in Kibale

Na het ontbijt vertrekken we naar Kibale National park. Dit is een rit van 4 uur, maar ook nu zal het Afrikaanse straatbeeld ervoor zorgen dat je je niet hoeft te vervelen. In het Kibale slapen we de komende twee nachten in luxe tenten met een eigen douche en toilet. Na de lunch hebben we naar keuze een Swamp walk (een wandeling door een moerasgebied) of een Community walk (een wandeling door de leefomgeving van Oegandese mensen). Er is ook tijd om even heerlijk op de accommodatie wat rond te kijken en even uit te rusten van de lange reis en de vele indrukken.

2 uur reistijd

4 uur reistijd

Vol Pension

Moeras / Community wandeling

Het Kibale National Park bevind zich tussen Lake Albert en Lake Edward, dichtbij het bekende Queen Elizabeth National Park. De belangrijkste reden om naar Kibale Forest te gaan is om de chimpansees van dichtbij te kunnen zien. Onder begeleiding van een speciale gids ga je op zoek naar deze indrukwekkende apen. Vaak zitten ze hoog in de bomen, maar ook op de grond kun je ze vaak van heel dichtbij zien en fotograferen.

Tevens zijn in dit park meer dan 300 vogelsoorten te vinden. Vogelaars met een passie voor speuren met hun verrekijkers kunnen hun hart ophalen op deze plek. De meest exotische vogels leven in dit groene woud. Een bezoek aan het bijgelegen Bigodi Wetland Sanctuary is de moeite waard. In het moerassige landschap leven veel apen en andere dieren. De Kasenda Kratermeren liggen een paar kilometer van het Kibale Forest National Park. Ze zijn gevormd door de voormalige vulkanen activiteit in Oeganda. Van de vier meren is de Kasenda het meest toegankelijk.

20181110-_MG_8491
DSC_0238
IMG-20181121-WA0009
Kibale-forest-camp-1
Kibale-forest-camp-2

6

Chimpansee trekking in Kibale NP

Na een vroeg en lekker ontbijt gaan we samen met een ervaren gids op zoek naar chimpansees.  De wandeling duurt ongeveer 2 tot 4 – de duur is afhankelijk van hoe snel we de chimpansees kunnen vinden. Het is een unieke ervaring om deze geweldige dieren van heel dichtbij te zien en te horen, en een absoluut hoogtepunt van deze reis. Na de chimpansee trekking zijn we op tijd weer terug voor de lunch, waarna het tijd is om heerlijk bij te komen van deze bijzondere belevenis. Wil je hier niet aan deelnemen, dan kijken we of we een alternatief hebben, dit zou bijvoorbeeld een auto safari door het park kunnen zijn.

Vol Pension

Chimpansee trekking

oeganda-gorilla
Oeganda-chimpansee
chimpansee-trekking-kibale
chimptrekking
kibale forest camp

7

Queen Elizabeth National Park

Vandaag rijden we naar onze volgende bestemming: Queen Elizabeth Nationaal Park. We zijn 2,5 uur onderweg en we verblijven ook hier twee nachten in Simba Lodge. Deze lodge ziet er weer heel anders uit dan de voorgaande lodges, en zeker weer verrassend  bij aankomst. Eerst zullen we hier lunchen, waarna we op bootsafari gaan om te speuren naar de nijlpaarden. En grote kans dat we ook andere indrukwekkende dieren zullen spotten, zoals olifanten, buffels en veel verschillende exotische vogels. Ook hier gaan we, op weg naar de bootsafari door het Queen Elizabeth Nationaal Park, door een prachtig gebied waardoor we de rit hier naartoe slim combineren met een game drive. Er zal uitgebreid tijd zijn om schitterende foto’s te maken en de oren van het hoofd van de gids te vragen. Na de bootsafari gaan we terug naar de lodge waar we tijdens het diner een bezoek krijgen van een Afrikaanse muziek- en dansgroep. Altijd weer een gezellige en feestelijke avond waarbij het moeilijk is om stil te blijven zitten! Maar dat is niet erg: de voetjes mogen van de vloer voor een echte Afrika-ervaring waar je nog lang over napraat.

2,5 uur reistijd

Vol Pension

Auto- en boot safari & culturele avond

Het park grenst aan het Edwardmeer en de Rwenzori bergen steken in de verte hoog boven de wolken uit. Het is het bekendste park van Oegand is ook een van de grootste met 2000 vierkante kilometer. Veel reizigers trekken naar dit park vanwege de vele soorten dieren, waaronder ook de boomklimmende leeuw. Je zult hier altijd veel dieren zien. Nijlpaarden, olifanten, giraffen, luipaarden, maar ook kleine dieren zoals ijsvogeltjes en pelikanen. Wat ook heel verrassend is dat er soms een hele kudde olifanten, van klein tot groot, de weg oversteekt.

Een geweldige ervaring is om met de boot over het Kazingakanaal te varen, het water wat Lake George met Lake Edward verbind waar je veel nijlpaarden en pelikanen vind. Langs de oevers zie je ook buffels, olifanten en kuddes antilopen. De pelikanen vliegen laag over het meer, op zoek naar vis. Brullend en spuitend komen de nijlpaarden af en toe boven het water waardoor ze goed te spotten zijn. Je staat oog in oog met het Afrikaanse dierenrijk en weet soms niet meer waar je moet kijken!

boot-safari-2
Oeganda-zebra
20181111-_MG_8757
simba lodge Queen elizabeth
simba lodge in queen elizabeth

8

Queen Elizabeth – een dag vol wildlife

Vroeg in de ochtend hebben we een auto safari van ongeveer 3 uur. In dit Nationaal park zullen we veel wilde dieren tegenkomen als we geluk hebben. Na meerdere safari’s zul je merken dat je steeds meer weet waar je op moet letten en dat het een sport wordt om mee te spotten en dieren te vinden. Ook het kleinere wild en veel verschillende vogels zijn heel fascinerend om te spotten als je steeds meer informatie over ze hebt en weet waar je moet kijken. Kun je er dus niet genoeg van krijgen? Dan is er voor de liefhebbers ook nog een avondsafari.

Vol Pension

Auto safari’s in Queen Elizabeth NP (2x)

20181107-_MG_7768
2017-reis-leeuw
Wilde dieren in Oeganda
20190417_081256
2018-reis-groepsfoto

9

Bwindi Impenetrable Forest

Na het ontbijt vertrekken we voor een lange rit naar Bwindi waar we 1 nacht verblijven om de volgende ochtend de gorilla trekking te gaan beleven. Deze dag is een dag ter voorbereiding op de gorillatrekking en voor genietend voor wat komen gaat. Vanaf het terras van de accommodatie heb je een schitterend uitzicht op de jungle. Het gevoel van het leven in de natuur komt hier zeker tot zijn recht.

5,5 uur reistijd

5,5 uur reistijd

Vol Pension

Voorbereiding Gorilla Trekking

Bwindi is het Nationaal park waar dertien gorillagroepen gehabitueerd en geschikt is voor een bezoek van deze indrukwekkende dieren. Ze zijn te vinden in vier regio’s van het Bwindi en in het Mgahinga Nationaal Park

Bwindi Impenetrable Forest heeft een oppervlakte van 330 km² en ligt in het zuidwesten van Oeganda. In het regenwoud zijn meer dan 160 soorten bomen en meer dan 100 soorten varens te vinden. Verder zijn er veel vogel en vlindersoorten te vinden,mar de berggorilla’s vormen natuurlijk het hoogtepunt. Normaal vind het langere regenseizoen plaats in maart en april en het lichte seizoen in oktober en november. Maar door de klimaatverandering is dit tegenwoordig moeilijker te voorspellen. Alle maanden zijn toegankelijk om de gorillatrekking te doen. In het regenseizoen zijn de trekkingen vaak iets langer en zwaarder door de extra modderige ondergrond in het woud. Ook in de droge seizoenen moet men rekening houden met de vochtige ondergrond. De gorillabezoeken zijn wel wat prijzig, maar met een goede reden: de overheid wil voorkomen dat de gorilla’s blootgesteld worden aan horden toeristen. De inkomsten worden vervolgens wel gebruikt ter bescherming van de Nationale parken en de gorillafamilies. Zo dragen we, ondanks of dankzij ons bezoek, ons steentje bij.

mahoganysprings3
mahoganysprings4
mahoganysprings5

10

Ontmoeting met de gorilla’s

Vandaag is de grote dag! Jullie staan weer op tijd op om je voor te bereiden op de ontmoeting met de gorilla’s. Dit wordt een hele speciale ervaring en het absolute hoogtepunt van deze reis.

De gorilla’s die we volgen behoren tot een van de negen groepen die gewend zijn om elke dag voor een korte periode mensen te verdragen. De gids zal signalen geven voordat we bij de groep gorilla’s komen om te kunnen zien waar ze zich bevinden. Hij zet een bepaald spoor uit, bijvoorbeeld van eten, waardoor de gorilla’s te vinden zijn in hun groep.

De tijd dat we bij de gorilla’s mogen verblijven om ze te observeren en te fotograferen zal maximaal een uur zijn. De wandeling er naar toe kan variëren van 2 tot 7 uur, afhankelijk van hoe snel we ze vinden. Oog in oog staan met de gorilla’s is een overweldigende en soms ook emotionele belevenis. Na deze gorilla trekking gaan we met een heel voldaan gevoel en nog nagenietend van deze speciale ervaring naar Lake Bunyonyi waar we twee nachten verblijven.

5,5 uur reistijd

Ontbijt

Gorilla Trekking

gorilla trekking in Bwindi
gorilla8
gorilla6
gorilla5
gorilla

11

Lake Bunyonyi

Deze dag is als invulling om lekker te relaxen en te mijmeren over de ervaringen die we tot nu toe al op hebben gedaan. Voor de actievelingen zijn er verschillende activiteiten zoals: quad rijden, canoën, boottochten en mountainbiken. Genoeg om je dag in te vullen naar ieders behoeften.

Vol Pension

Verschillende activiteiten

lake bunyonyi natuur
lake bunyonyi
SAMSUNG CAMERA PICTURES
mountainbike

Lake Bunyonyi is een hoogtepunt in Oeganda. Het meer is omringd door eindeloze heuvels en tientallen kleine groene eilandjes, een magische plek. Lake Bunyonyi ligt in het zuidwesten van Oeganda, een van de diepste meren in Afrika. Je kunt hier leuke tochtjes maken in een lokale kajak, een uitgeholde boomstam waar losse krukjes in zitten. Het water is er schoon en je kunt veilig zwemmen, er zitten hier geen nijlpaarden zoals in een hoop andere meren in Oeganda. Een bezoek aan Lake Bunyonyi betekent een heerlijk rustpunt in je reis. Het is genieten van adembenemende uitzichten en de stilte en je kunt ere op je gemak kennis maken met de lokale Oegandese cultuur en vriendelijke bevolking.

12

Lake Mburo

Vandaag gaan we in Lake Mburo een fietssafari beleven midden in het nationale park. Een geweldige ervaring om midden tussen het klein wild te staan op de mountainbike. Omdat er geen vervoersmiddel tussen zit ben je echt één met de natuur en de dieren. Voor degene die de voorkeur geven aan een wandelsafari is dat ook mogelijk. Op de accommodatie is een zwembad aanwezig wat uitkijkt op het nationaal park. Zeker de moeite waard als er nog tijd over is op deze dag.

2 uur reistijd

Vol Pension

Mountainbike safari

Oeganda-fietssafari
Fietssafari-Rafiki-Reizen
2016-reis-karkas
DSC_0178
DSC_0144

Dit park is het enige wildpark in Oeganda waar je een wandel en fietssafari kunt ondernemen. Ook een boottocht over het Mburomeer is mogelijk – een aanrader voor iedereen die het park bezoekt. Grote groepen nijlpaarden en krokodillen kom je hier tegen, nu en dan vergezeld door hun jongen.

Verwacht in Lake Mburo niet het groot wild te vinden, want giraffen, olifanten en leeuwen leven hier niet. Wel kom je grote aantallen wrattenzwijnen, hyena’s, buffels, zebra’s, antilopen en verschillende soorten aapjes tegen. De gids zal je tevens veel kunnen vertellen over het gedrag van de dieren en hun gedragingen tegenover andere dieren. Tot in de kleinste details weet hij te vertellen hoe het leven van veel diersoorten zich ontwikkelt, van grote dieren tot de allerkleinste. Na deze toer weet je zoveel waar je eerder misschien nog niet bij stilgestaan had, dat het zomaar je kijk op wildlife zou kunnen veranderen.

13

Masaka

Na het ontbijt rijden we naar Masaka waar we onze laatste overnachting hebben in Villa Katwe. Hier kun je nog even heerlijk bijkomen van de indrukwekkende reis en genieten van de gastvrijheid van de mensen en het heerlijke plekje boven op een heuveltje. Je kunt deze dag ook besteden door de stad in te gaan om over de kleurrijke markten te lopen en nog wat souvenirs te kopen. Masaka ligt in het zuiden van Oeganda dichtbij het Victoriameer en Nugabomeer.

2 uur reistijd

Vol Pension

Ontspanning / bezoek markt

DSC_0142
20181109-_MG_8252
DSC_0139
villa-katwe-2
villa-katwe-1

14

Kampala

Na een vroeg ontbijt en tevens onze laatste nacht in Oeganda vertrekken we naar Kampala. Hier maken we een stadstour met onze gids die alles kan vertellen over Kampala en het hectische leven hier. We bezoeken o.a Kabaka’s palace, Gadafi national mosque. Hierna rijden we naar Entebbe voor onze late vlucht. Afhankelijk van de tijd hebben we nog een diner in een restaurant in de buurt van het vliegveld.

Vliegtuig

Ontbijt

Kampala stadstour

Kampala is de hoofdstad en de grootste stad van Oeganda en vormt tevens een district. De stad heeft ruim 2 miljoen inwoners. Kampala ligt in het zuiden van Oeganda op 10 km van het Victoriameer. Een dag in Kampala mag je eigenlijk niet overslaan. Het is een groen en vriendelijke stad waar genoeg te doen is. Er zijn leuke lokale markten in Kampala, het is een leuke stad om je reis af te sluiten.

Overal om je heen hoor je getoeter, snelle boda-boda’s, oftewel brommertjes, schieten langs je voorbij. Op sommige scootertjes zitten wel drie of vier mensen. Een vrouw loopt moeiteloos met een volle mand op haar hoofd, groepjes mannen zijn druk met het laden van een kleine vrachtauto, kinderen rennen gehaast de straat over in hun schooluniformen. Er lopen mannen met vol geladen fietsen met bananen om te verkopen op de lokale markten. Het leven in Kampala gaat dag en nacht door.

15

Einde reis

In de vroege ochtend landen we op Schiphol in Amsterdam. Hopelijk met ontzettend veel mooie en waardevolle herinneringen waar je nog lang van  nageniet! We zijn blij dat je het vertrouwen had dat Rafiki Reizen er iets onvergetelijks ging maken voor je.

REISSOM

Prijs per persoon

Neem vrijblijvend contact met ons op!

VAN BEGIN TOT EIND OP REIS MET EEN NEDERLANDSE GIDS?

Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

+ Inclusief

 • Professionele Engelssprekende gids
 • 13 overnachtingen in bovenstaande accommodaties (of gelijkwaardige accommodaties indien niet beschikbaar)
 • Alle maaltijden behalve bij dag 1 en 14
 • Gorilla trekking bij Bwindi
 • Chimpansee trekking bij Kibale NP
 • 5 game drives
 • Park entreetickets voor Mburo & Queen Elizabeth
 • 2 bootsafaris bij Mburo & Queen Elizabeth
 • Park entreetickets Murchison falls NP
 • Fiets- of wandel safari
 • Moeras- of dorpswandeling
 • Drinkwater tijdens de hele tour
 • Safari bus & brandstof

– Exclusief

 • Vluchten (wij kunnen tegen betaling meehelpen met het organiseren van de vluchten)
 • Verzekeringen
 • Visum á €60,- (wij kunnen tegen betaling meehelpen met het organiseren van de visums)
 • Drankjes anders dan water (biertje van 1/2 L is ongeveer €1,10)
 • Lunch eerste dag en avondeten laatste dag (ongeveer €20,-)
 • Fooien / souvenirs

EXTRA'S

Landcruiser-safari

LANDCRUISER
2-4 personen

Reis met net iets meer luxe. Geschikt voor 2-4 personen.
Neem contact met ons op voor de meerprijs.

Landcruiser_extended

LANDCRUISER
4-8 personen

Reis met net iets meer luxe. Geschikt voor 4-8 personen.
Neem contact met ons op voor de meerprijs.